Med. Pro Praxi 2006; 3: 118-123
V přehledném článku jsou zdůrazněny základní změny gastrointestinálního traktu ve stáří – změny dentice, dutiny ústní, dalších etáží trávicího traktu, dále nejčastější režimové odchylky a sociální vlivy, které mohou mít vliv na stav výživy starších nemocných. Pozornost je věnována roli jednotlivých složek potravy, vitaminů, minerálů a mikronutrientů a také jednomu ze zásadních vlivů na celkový stav starších nemocných – hydrataci. Ve druhé – empirické části jsou publikovány výsledky studie provedené na 200 členném souboru geriatrických pacientů průměrného věku 74 let, jejichž kognitivní funkce dovolovaly absolvovat řízený rozhovor. V první části studie byly pomocí řízeného rozhovoru zjištěny vědomosti o stravování a stravovacích zvyklostech seniorů, na základě výsledků řízených rozhovorů byl vypracován edukační materiál, který byl doručen respondentům řízeného rozhovoru. Po dvou měsících byl týmž nemocným rozeslán stejný dotazník a jejich odpovědi porovnány s výsledky řízeného rozhovoru. Na druhý dotazník odpovědělo 136, tj. 68 % respondentů, ke zpracování bylo možno využít 116, tj. 85 % dotazníků. Ovlivnění edukační brožurou přiznává 68 respondentů, tedy 59 % těch, kteří odpověděli. Respondenti připouští změnu ve výběru stravy, v příjmu tekutin, ve výběru tuků a ve svém náhledu na vlastní nadváhu. Nejvýraznější změna byla zachycena ve vztahu ke konzumaci ryb – v řízeném rozhovoru se označilo za nekonzumenty ryb 24 % respondentů, zatímco po přečtení edukačního materiálu uvedlo, že nejí ryby, pouze 9 % respondentů.
Published: August 1, 2006 Show citation