Med. Pro Praxi 2008; 5(11): 452-454

Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu ?

Ing. Martina Maxová
Oddělení metabolismu diabetu, Centrum experimentální medicíny, IKEM Praha

Kávu lze celosvětově považovat za nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem a kofein, který je v ní obsažený, za nejběžněji konzumovanou psychoaktivní substanci. Výsledky experimentálních i epidemiologických studií, které se zabývají vlivem kávy resp. kofeinu na metabolické poruchy spojené s inzulinovou rezistencí, svědčí o jejím pozitivním účinku, avšak je třeba vždy brát v úvahu množství konzumovaného kofeinového nápoje, způsob jeho přípravy i případná onemocnění u pacienta, jemuž chce lékař dát svá dietní doporučení. Mechanizmy, jimiž káva uplatňuje svůj pozitivní efekt, nejsou dosud zcela přesně objasněny. Z našich experimentálních výsledků vyplývá, že v mechanizmu účinku kávy na snížení rizika rozvoje diabetu se může uplatnit zvýšená senzitivita tukové tkáně k účinku inzulinu, snížená akumulace triglyceridů v játrech a zvýšená aktivita antioxidačních enzymů. Konzumace 3–5 šálků kávy za den není v humánních studiích spojována s negativním účinkem na zdravotní stav, ale naopak výsledky ukazují, že pití filtrované kávy může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Naproti tomu je třeba varovat před konzumací tzv. „soft“ nápojů, které obsahují pouze kofein samotný a navíc mají vysoký obsah cukrů, které mohou negativně ovlivnit krevní tlak i metabolické poruchy provázející metabolický syndrom (MS) a diabetes 2. typu.

Published: December 19, 2008  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Maxová M. Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu ? Med. praxi. 2008;5(11):452-454.
Download citation

References

  1. Agardh EE, Carlsson S, Ahlbom A, Efendic S, Grill V, Hammar N, Hilding A, Ostenson CG. Coffee consumption, type 2 diabetes and impaired glucose tolerance in Swedish men and women. J Intern Med 2004; 255 (6): 645-652. Go to original source... Go to PubMed...
  2. Arnlov J, Vessby B. Coffee consumption and insulin sensitivity. JAMA 2004; 291: 1199-1201. Go to original source... Go to PubMed...
  3. Bonita JS, Mandarano M, Shuta D, Vinson J. Coffee and cardiovascular disease: In vitro, cellular, animal, and human studies. Pharmacological Research 2007; 55: 187-198. Go to original source... Go to PubMed...
  4. Carlsson S, Hammar N, Grill V, Kaprio J. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus in Finish twins. Int J Epidemiol 2004; 33: 616-617. Go to original source... Go to PubMed...
  5. Cornelis MC, El-Sohemy A, Kabagambe EK, Campos H. Coffee, caffeine, and coronary heart disease. Curr Opin Lipidol 2006; 18 (1): 13-19. Go to original source... Go to PubMed...
  6. Díaz-Rubio ME, Saura-Calixto FJ. Dietary fiber in brewed coffee. Agric Food Chem 2007; 7,55 (5): 1999-2003. Go to original source... Go to PubMed...
  7. Greenberg JA, Axen KV, Schnoll R, Boozer CN. Coffee, tea and diabetes: the role of weight loss and caffeine. Int J Obes 2005; 29: 1121-1129. Go to original source... Go to PubMed...
  8. Greenberg JA, Boozer CN, Geliebter A. Coffee, diabetes, and weight control. Am J Clin Nutr 2006; 84: 682-693. Go to original source... Go to PubMed...
  9. Hu G, Jousilahti P, Peltonen M, Bidel S, Tuomilehto J. Joint association of coffee consumption and other and other factors to the risk of type 2 diabetes: a prospective study in Finland. Int J Obes 2006; 30: 1742-1749. Go to original source... Go to PubMed...
  10. Lee SJ, Hudson R, Kilpatrick K, Graham TE, Ross R. Caffeine ingestion is associated with reductions in glucose uptake independent of obesity and type 2 diabetes before and after exercise training. Diabetes Care 2005; 28: 566-572. Go to original source... Go to PubMed...
  11. Mackenzie T, Brooks B, O´Connor G. Beverage intake, diabetes, and glucose control of adults in Amerika. Ann Epidemiol 2006; 16 (9): 688-691. Go to original source... Go to PubMed...
  12. Maxová M, Oliyarnyk O, Kazdová L. Pozitivní účinky kávy na metabolické poruchy asociované s inzulinovou rezistencí. DMEV 11 (Suppl. 1): 32.
  13. Paynter NP, Yeh HC, Voutilainen S, Schmidt MI, Heis G, Folsom AR, Brancati FL, Kao WHL. Coffee and sweetened beverage consumption and the risk of type 2 diabetes. The Atherosclerosis Risk in Communities Study. Am J Epidemiol 2006; 164: 1075-1084. Go to original source... Go to PubMed...
  14. Pereira MA, Parker ED, Folsom AR. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Arch Intern Med 2006; 166: 1311-1316. Go to original source... Go to PubMed...
  15. Popkin BM, Armstrong LE, Bray GM, Caballero B, Frei B, Willett WC. A new proposed guidance for beverage consumption in the United States. Am J Clin Nutr 2006; 83: 529-542. Go to original source... Go to PubMed...
  16. Rosengren A, Dotevall A, Wilhelmsen L, Thelle D, Johansson S. Coffee and incidence of diabetes in Swedish women: a prospective 18-year follow-up study. J Intern Med 2004; 255: 89-95. Go to original source... Go to PubMed...
  17. Reunanen A, Heliovaara M, Aho K. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet 2003; 36: 702-703. Go to original source... Go to PubMed...
  18. Salazaar-Martinez E, Willett WC, Ascherio A, Manson JE, Leitzmann MF, Stampfer MJ, Hu FB. Coffee consumption and risk for type 2 diabetes mellitus. Ann Intern Med 2004; 140: 1-8. Go to original source... Go to PubMed...
  19. Saremi A, Tulloch-Reid M, Knowler WC. Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes. Diabetes Care 2003; 26: 2211-2212. Go to original source... Go to PubMed...
  20. Soriguer F, Rojo-Martinez G, Esteva de Antonio I. Coffee consumption and type 2 diabetes mellitus. Ann Inter Med 2004; 141: 321-322. (letter) Go to original source... Go to PubMed...
  21. Soukupová E. Hodnocení výroby, obchodu a spotřeby komodity káva. Diplomová práce PEF ČZU, Praha 2006.
  22. van Dam RM, Hu FB. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes. A systematic review. JAMA 2005; 294: 97-104. Go to original source... Go to PubMed...
  23. van Dam RM, Willett WC Manson JE, Hu FB. Coffee, caffeine, and risk of type 2 diabetes: a prospective cohort study in younger and middle-aged U. S. women. Diabetes Care 2006; 29: 398-403. Go to original source... Go to PubMed...
  24. Yamaji T, Mizoue T, Tabata S. Coffee consumption and glucose tolerance status in middle-aged Japanese men. Diabetologia 2004; 47: 2145-2151. Go to original source... Go to PubMed...




Medicine for Practice

Madam, Sir,
please be aware that the website on which you intend to enter, not the general public because it contains technical information about medicines, including advertisements relating to medicinal products. This information and communication professionals are solely under §2 of the Act n.40/1995 Coll. Is active persons authorized to prescribe or supply (hereinafter expert).
Take note that if you are not an expert, you run the risk of danger to their health or the health of other persons, if you the obtained information improperly understood or interpreted, and especially advertising which may be part of this site, or whether you used it for self-diagnosis or medical treatment, whether in relation to each other in person or in relation to others.

I declare:

  1. that I have met the above instruction
  2. I'm an expert within the meaning of the Act n.40/1995 Coll. the regulation of advertising, as amended, and I am aware of the risks that would be a person other than the expert input to these sites exhibited


No

Yes

If your statement is not true, please be aware
that brings the risk of danger to their health or the health of others.