Med. Pro Praxi 2008; 5(11): 452-454
Kávu lze celosvětově považovat za nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem a kofein, který je v ní obsažený, za nejběžněji konzumovanou psychoaktivní substanci. Výsledky experimentálních i epidemiologických studií, které se zabývají vlivem kávy resp. kofeinu na metabolické poruchy spojené s inzulinovou rezistencí, svědčí o jejím pozitivním účinku, avšak je třeba vždy brát v úvahu množství konzumovaného kofeinového nápoje, způsob jeho přípravy i případná onemocnění u pacienta, jemuž chce lékař dát svá dietní doporučení. Mechanizmy, jimiž káva uplatňuje svůj pozitivní efekt, nejsou dosud zcela přesně objasněny. Z našich experimentálních výsledků vyplývá, že v mechanizmu účinku kávy na snížení rizika rozvoje diabetu se může uplatnit zvýšená senzitivita tukové tkáně k účinku inzulinu, snížená akumulace triglyceridů v játrech a zvýšená aktivita antioxidačních enzymů. Konzumace 3–5 šálků kávy za den není v humánních studiích spojována s negativním účinkem na zdravotní stav, ale naopak výsledky ukazují, že pití filtrované kávy může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Naproti tomu je třeba varovat před konzumací tzv. „soft“ nápojů, které obsahují pouze kofein samotný a navíc mají vysoký obsah cukrů, které mohou negativně ovlivnit krevní tlak i metabolické poruchy provázející metabolický syndrom (MS) a diabetes 2. typu.
Zveřejněno: 19. prosinec 2008 Zobrazit citaci