Med. Pro Praxi 2009; 6(2): 77-81
Optimální složení výživy se správným poměrem základních živin (bílkovin, sacharidů a tuků) a dostatečným obsahem vitaminů, minerálů
a dalších antioxidačních látek je základním kamenem prevence všech civilizačních onemocnění. Antioxidanty obsažené v potravě
snižují výskyt jak kardiovaskulárních, tak i nádorových onemocnění. Pozitivní vliv suplementace vitaminů (vitamin C, vitamin E, kyselina
listová) ve formě tablet v prevenci civilizačních onemocnění ale nebyl v žádné studii potvrzen. Suplementaci vitaminy a minerály lze
doporučit při jejich možné karenci a době jejich zvýšené potřeby. Ostatní látky, u kterých existují klinické studie, které se snaží potvrdit
oprávněnost jejich použití u jednotlivých onemocnění, jsou karnitin, kreatin, arginin, taurin, lecitin, omega 3 polynenasycené mastné
kyseliny (MK), rostlinné steroly a koenzym Q 10.
Při hodnocení podle Evidence Based Medicine (EBM) lze hodnotit pouze kardiologické účinky polynenasycených MK a hypolipidemický
účinek sterolů (omega 3 polynenasycené MK úroveň doporučení I A – existuje EBM nebo všeobecný souhlas odborníků, že léčba je
prospěšná a údaje jsou odvozeny z nejméně dvou randomizovaných studií, které potvrzují účinek léčby, u rostlinných sterolů je úroveň
doporučení I C – je všeobecný souhlas odborníků založený na menších studiích).
Optimal nutrition with the right proportion of essential nutrients (proteins, saccharides, and fats) and adequate amount of vitamins,
minerals, and other antioxidants is the cornerstone of prevention of all civilization diseases. Antioxidants contained in food decrease the
occurrence of both cardiovascular and cancerous diseases. No study has confirmed a positive effect of vitamin supplementation (vitamin
C, vitamin E, folic acid) in tablet form in the prevention of civilization diseases. Vitamin and mineral supplementation can be recommended
in the case of deficiency or when there is an increased demand for them. Other substances for which studies are available that
attempt to confirm the appropriateness of their use in particular diseases include carnitine, creatine, arginine, taurine, lecitin, omega-3
polyunsaturated fatty acids, vegetable sterols, and coenzyme Q 10. Using evidence-based medicine (EBM), the level of recommendation
is I A for omega-3 polyunsaturated fatty acids (there is EBM or general expert consensus that treatment is beneficial and data are derived
from at least two randomized studies that confirm the efficacy of treatment). For vegetable sterols, the level of recommendation is I C
(there is general expert consensus based on smaller studies).
Zveřejněno: 1. květen 2009 Zobrazit citaci