Med. praxi. 2024;21(4):256-258 | DOI: 10.36290/med.2024.037

Lepkem vyvolaná onemocnění a kdy na ně pomýšlet

MUDr. Pavel Svoboda, Ph.D.
Interní a kardiologická klinika, Oddělení gastroenterologie, hepatologie a pankreatologie, Fakultní nemocnice Ostrava
Katedra interních oborů, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita, Ostrava

Lepek je směs proteinů v zrnech obilovin pšenice, žita, ječmene i ovsa, který může vyvolat celou řadu onemocnění, ať již na podkladě autoimunitním (celiakie), alergickém (alergie na pšenici) či jiném (neceliakální glutenová/pšeničná senzitivita). V diagnostice se uplatňují především tyto postupy: pečlivá anamnéza, stanovení specifických celiakálních autoprotilátek doplněné o histologické vyšetření duodenální sliznice, stanovení alergen specifických IgE protilátek v séru a kožní testy, případně eliminační a expoziční testy s lepkem. Důležité je na tato onemocnění pomýšlet při podezřelých střevních či mimostřevních symptomech nebo u některých autoimunitních či genetických chorob. Bezlepková dieta by neměla být zahájena před provedením potřebných diagnostických testů a určením diagnózy ve spolupráci s gastroenterologem a alergologem.

Klíčová slova: celiakie, lepek, gluten, senzitivita, intolerance, alergie.

Gluten­‑induced diseases and when to think about them

Gluten is a mixture of proteins in the grains of wheat, rye, barley and oats that can cause a variety of diseases, whether autoimmune (celiac disease), allergic (wheat allergy) or otherwise (non-celiac gluten/wheat sensitivity). The following procedures are mainly used in diagnosis: careful history taking, determination of celiac-specific autoantibodies supplemented by histological examination of the duodenal mucosa, determination of allergen-specific IgE antibodies in serum and skin tests, or gluten elimination and exposure tests. It is important to think about these diseases when intestinal or extraintestinal symptoms are suspected or in some autoimmune or genetic diseases. A gluten-free diet should not be started before the necessary diagnostic tests have been performed and a diagnosis has been made in collaboration with a gastroenterologist and allergist.

Keywords: celiac disease, gluten, gluten sensitivity, intolerance, allergy.

Vloženo: 22. červenec 2024; Revidováno: 6. září 2024; Přijato: 9. září 2024; Zveřejněno: 2. říjen 2024  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Svoboda P. Lepkem vyvolaná onemocnění a kdy na ně pomýšlet. Med. praxi. 2024;21(4):256-258. doi: 10.36290/med.2024.037.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Sánchez D. Epidemiologie celiakie ve světě. Postgrad Gastro Hepato. 2016;2:150-4.
  2. Solid LM, Markussen G, Ek J, et al. Evidence for a primary association of celiac disease to particular HLA­‑DQ alpha/beta heterodimer. J Exp Med. 1989;169:345-50. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Cílený screening celiakie. Metodický pokyn MZ ČR. Věstník MZ ČR. 2011; částka 3.
  4. Naik RD, Seidner DL, Adams DW. Nutritional consideration in celiac disease and nonceliac gluten sensitivity. Gastroenterol Clin North Am. 2018;47:139-54. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Lebwohl B, Sanders DS, Green PHR. Coeliac disease. Lancet. 2018;391:70-81. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Frič P, Zavoral M, Dvořáková T. Choroby způsobené lepkem. Vnitř Lék. 2013;59(5):376-382.
  7. Leffer DA, Green PHR, Fasano A, et al. Extraintestinal manifestations of coeliac disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2015;12:561-71. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Frühauf P. Celiakie - doporučený postup pro diagnostiku a terapii u dětí a dospívajících. Pediatr. Praxi. 2016;17:214-20. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Chou R, Bougatss C, Blazina I, et al., Screening for celiac disesase: evidence report and systematic review for the us preventive services task force. Jama. 2017;317:1258-68. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Sapone A, Bai JC, Ciacci C, et al. Spectrum of gluten­‑related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med. 2012;10:13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Catassi C, Elli L, Bonaz B, et al. Diagnosis of noc­‑celiac gluten sensitivity (NCGS): The Salerno expert's criteria. Nutrients. 2015;7:4966-77. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Volta U, Caio G, Karunaratne TB, et al. Non­‑coeliac gluuten/wheat sensitivity: advances in knowledge and relevant questions. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2017;11:9-18. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Volta U, Bardella MT, Calabro A, et al. An Italian prospective multicenter survey on patients suspected of having non­‑celiac gluten sensitivity. BMC Med. 2014;12:8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Carroccio A, D'Alcamo A, Cavataio F, Soresi M, Seidita A, Sciumè C, Geraci G, Iacono G, Mansueto P. High Proportions of People With Nonceliac Wheat Sensitivity Have Autoimmune Disease or Antinuclear Antibodies. Gastroenterology. 2015 Sep;149(3):596-603.e1. doi: 10.1053/j.gastro.2015. 05. 040. Epub 2015 May 27. PMID: 26026392. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Al­‑Toma A, Volta U, Auricchio R, Castillejo G, Sanders DS, Cellier C, Mulder CJ, Lundin KEA. European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten­‑related disorders. United European Gastroenterol J. 2019 Jun;7(5):583-613. doi: 10.1177/2050640619844125. Epub 2019 Apr 13. PMID: 31210940; PMCID: PMC6545713. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. ESPGHAN Guidelines for Diagnosing Coeliac Disease 2020. Available from: www.espghan.org/guidelines/gastroenterology/.




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.