Med. praxi. 2011;8(1):6-9 [Interní Med. 2010; 12(2): 63-66]

Tuky a jejich vliv na kardiovaskulární aparát

doc.MUDr.Věra Adámková, CSc.
Institut klinické a experimentální medicíny, Praha

Přes všechny poznatky moderní medicíny a možnosti léčby jak v akutní, tak chronické fázi kardiovaskulárních chorob (KVO) zůstávají

nemoci oběhového aparátu nejčastější příčinou úmrtí dospělých osob v naší republice. Na kardiovaskulární nemoci zemřela v roce

2008 prakticky polovina všech dospělých (49,8 %), z toho 23 532 mužů a 28 748 žen (1). Pokles úmrtnosti na nemoci oběhové soustavy

byl zaznamenán již od počátku 90. let minulého století, kdy došlo ke snížení celkově cca o 16 % (2). Tento příznivý trend ještě trvá, což

pokládáme za nejdůležitější faktor, který umožnil pozitivní vývoj střední délky života (3). Chlapec narozený v roce 2008 má šanci dožít

se 74 let a dívka 80,1 roku. Nutno podotknout, že postavení České republiky v rámci evropských zemí zůstává sice dlouhodobě prakticky

neměnné, avšak u obou pohlaví stále nedosahuje ani nejnižší hodnoty v zemích západní Evropy a mezi postkomunistickými zeměmi

střední a východní Evropy zaujímá druhé místo za Slovinskem (1). Jedním z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob jsou

poruchy metabolizmu tuků. Tato metabolická porucha je, bohužel, v České republice častá. Podle výsledků posledních šetření (4) došlo

v průběhu více než 20 let (1985–2009) v české populaci i ke změnám v hodnotě celkového cholesterolu o téměř 1 mmol/l (ze 6,21 na 5,29

mmol/l u mužů a ze 6,18 na 5,30 mmol/l u žen). Zhruba před 30 lety byl popsán vztah mezi nízkým výskytem kardiovaskulárních chorob

a vysokou konzumací ryb u grónských Eskymáků, původních obyvatel Aljašky a v některých regionech Japonska (5).

Klíčová slova: kardiovaskulární nemoci, strava, tuky

The impact of the fats to the cardiovascular diseases

Many excesses of the treatment of the cardiovascular diseases were achieved, but the main cause of death are in Czech Republic, in long

terms, diseases of the circulatory system, that resulted in 49.8 % of all deaths (23 532 men and 28 748 women (1). The decreasing trend of

the mortality of the cardiovascular diseases was written down at the beginning of the 90th of the 20. century, on the whole about 16 %

(2). This favourable trend continues and it is considered like the main cause of the extensing of the life expectancy in our country (3).

Life expectancy at birth increased by 0.3 year for men and by about a quarter of year for women. In 2008 a newborn boy was expected

to attain the age 74.0 years and a newborn girl 80.1 years (1). The position of the Czech Republic among the European countries remains

unchanged, it does not reach even the lowest values attained for both genders in West European countries and among the postcommunist

countries of Eastern and Central Europe it remains second behind Slovenia (1). One of the main risk factors of the cardiovascular

diseases were the disorders of the metabolism of the lipids. By the new results (4) a remarkable drop (1985–2009) in total cholesterol was

seen in both sexes (males: from 6.21 ± 1.29 to 5.29 ± 1.10 mmol/l; p < 0.001; females: from 6.18 ± 1.26 to 5.30 ± 1.07 mmol/l; p < 0.001).

Nearly 30 years ago, low rates of cardiovascular disease and high intakes of fish were found in Grenland Eskimos, Alaskan natives and

Japanese people residing in fishing villages (5).

Keywords: cardiovascular diseases, food, fats

Zveřejněno: 28. leden 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Adámková V. Tuky a jejich vliv na kardiovaskulární aparát. Med. praxi. 2011;8(1):6-9.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Zdravotnická ročenka ČR 2008. Praha ÚZIS 2009.
  2. Šimon J, a kol. Epidemiologie a prevence ischemické choroby srdeční. Praha: Grada, 2001.
  3. Vrablík M, a kol. Otazníky kardiovaskulární prevence. FaMa, 2009.
  4. Cifkova R, Bruthans J, Adamkova V, et al. Longitudinal trends in major cardiovascular risk factors in the Czech population in 1985 to 2007/8. Czech MONICA and Czech post-MONICA Study. Europ. J. Cardiol. Prevention and Rehabilitation, 2009; 16(1): S6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Zhang J, Sasaki S, Amato K, et al. Fish consumption and mortality from all causes, ischemic heart disease, and stroke: an ecological study. Prev. med. 1999; 28: 520-529. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Vaverková H, Soška V, Rosolová H, et al. Doporučení pro diagnostiku a léčbu dyslipidemií v dospělosti vypracované výborem České společnosti pro aterosklerózu. Vnitř. Lék. 2007; 53(2): 181-197.
  7. Češka R, a kol. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidemií. Praha Triton, 2005.
  8. Adámková V. Vliv intervence na incidenci rizikových faktorů KVO. Vnitřní lékařství 2006; 52(1): 8-9. Přejít na PubMed...
  9. Hubáček JA, Adámková V, Zídková K, et al. Farmakogenetika léčby statiny. Vnitř. Lék 2008; 54: 62-67.
  10. Adámková V. Nejnovější trendy léčby závažné dyslipidemie v praxi. Practicus 2007; 1(6): 28-32.
  11. Hobbs FDR. Reducing cardiovascular risk in diabetes. Beyond glycemic and blood pressure control. Inter. J. Cardiology, 2006; 110(2): 137-145. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Petri A, de Lusignan S, Williams J, et al. Management of cardiovascular risk factors in people with diabetes in primare care: Cross sectional study. Public Health, 2006. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Šoltés L. Civilization diseases and their relations with nutrition and the lifestyle. Phys. Res. 2009; 58: S1.
  14. Mourek J. Mastné kyseliny omega-3 zdraví a vývoj. Praha Triton, 2007.
  15. Hjerkinn EM, Seljeflot I, Ellingsen I, et al. Influence of long term intervention with dietary counseling, long-chain n3 fatty acid supplements, or both on circulating markers of endothelial activation in men with long-standing hyperlipidemie. Am. J. Clin. Nutr. 2005; 81: 583-589. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Graham I, Atar D, Borch-Johsen K, et al. European quidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: excutive summary. Eur. Heart J. 2007; 28: 2375-2434.
  17. He K, Long F. Chain Omega 3 polyunsaturated fatty acids and prevention of cardiovascular disease - Eat Fish or Take Fish oil supplement? Prog Cardiovasc. Dises. 2009; 52: 95-114. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Erkilla AT, Lichtenstein AH, Mozaffarian D, et al. Fish intake is associated with a reduced progression of coronary artery atherosclerosis in postmenopauzal women with coronary artery disease. Am. J. Clin. Nutr., 2004; 80: 626-632. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.