Med. praxi. 2020;17(5):304-308 [Interní Med. 2019; 21(5): 270-274]

Probiotika v geriatrii

MUDr. Jana Řádková
Interní gastroenterologická klinika FN Brno a LF MU Brno

Složení střevních mikrobů se v průběhu stárnutí mění nekonstantním způsobem. Složení a funkce střevní mikrobioty úzce koreluje se zdravotním stavem seniorů. Intervence zacílené na mikrobiotu představují slibnou možnost, jak ovlivnit dlouhověkost a zdravé stárnutí. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, aplikovány v přiměřeném množství, příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele (1). Data, získaná pro mladší věkové skupiny, nelze automaticky extrapolovat na starší jedince, stejně jako výsledky získané od starších zdravých osob nemusejí platit pro lidi s vícenásobnými komorbiditami nebo geriatrickou křehkostí. Provedení dalších klinických studií je nutné ke stanovení platných doporučení.

Klíčová slova: probiotika, střevní mikrobiota, senioři, stárnutí, geriatrická křehkost.

Probiotics use in geriatric medicine

The intestinal microbial composition changes with aging in a variable manner. The composition and function of gut microbiota closely correlates with health status of older adults. Microbiota-targeted interventions present a promising option for impacting longevity and healthy aging. Probiotics are live microorganisms that, when administered in adequate amounts, confer a health benefit on the host (1). The data obtained from younger age groups cannot be automatically extrapolated to the elderly, nor will results acquired from older individuals with a good health status necessarily apply to those with multiple co-morbidities or frailty. Therefore, additional clinical studies are needed to establish appropriate recommendations.

Keywords: probiotics, intestinal microbiota, elderly, aging, geriatric frailty.

Zveřejněno: 5. leden 2021  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Řádková J. Probiotika v geriatrii. Med. praxi. 2020;17(5):304-308.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Hill C, Guarner F, Reid G, Gibson GR, Merenstein DJ, Pot B, et al. Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014; 11(8): 506-514. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Bian G, Gloor GB, Gong A, Jia C, Zhang W, Hu J, et al. The Gut Microbiota of Healthy Aged Chinese Is Similar to That of the Healthy Young. mSphere. 2017; 2(5). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Biagi E, Rampelli S, Turroni S, Quercia S, Candela M, Brigidi P. The gut microbiota of centenarians: Signatures of longevity in the gut microbiota profile. Mech Ageing Dev. 2017; 165(Pt B): 180-184. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Wu L, Zeng T, Zinellu A, Rubino S, Kelvin DJ, Carru C. A Cross‑Sectional Study of Compositional and Functional Profiles of Gut Microbiota in Sardinian Centenarians. mSystems. 2019; 4(4). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Blumberg R, Cho J, Lewis J, Wu G. Inflammatory bowel disease: an update on the fundamental biology and clinical management. Gastroenterology. 2011; 140(6): 1701-1703. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Maffei VJ, Kim S, Blanchard E, Luo M, Jazwinski SM, Taylor CM, et al. Biological Aging and the Human Gut Microbiota. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2017; 72(11): 1474-1482. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Claesson MJ, Jeffery IB, Conde S, Power SE, O'Connor EM, Cusack S, et al. Gut microbiota composition correlates with diet and health in the elderly. Nature. 2012; 488(7410): 178-184. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Vaiserman AM, Koliada AK, Marotta F. Gut microbiota: A player in aging and a target for anti‑aging intervention. Ageing Res Rev. 2017; 35: 36-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Ouwehand AC. A review of dose‑responses of probiotics in human studies. Benef Microbes. 2017; 8(2): 143-151. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Sanders ME, Merenstein D, Merrifield CA, Hutkins R. Probiotics for human use. Nutrition Bulletin. 2018; 43(3): 212-225. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Quigley EMM. Prebiotics and Probiotics in Digestive Health. Clin Gastroenterol Hepatol. 2019; 17(2): 333-344. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Duncan SH, Flint HJ. Probiotics and prebiotics and health in ageing populations. Maturitas. 2013; 75(1): 44-50. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Sniffen JC, McFarland LV, Evans CT, Goldstein EJC. Choosing an appropriate probiotic product for your patient: An evidence‑based practical guide. PLoS One. 2018; 13(12): e0209205. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. McFarland LV, Evans CT, Goldstein EJC. Strain‑Specificity and Disease‑Specificity of Probiotic Efficacy: A Systematic Review and Meta‑Analysis. Front Med (Lausanne). 2018; 5: 124. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Brüssow H. Probiotics and prebiotics in clinical tests: an update [version 1; peer review: 2 approved]. F1000Research. 2019; 8(1157). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Rondanelli M, Faliva MA, Perna S, Giacosa A, Peroni G, Castellazzi AM. Using probiotics in clinical practice: Where are we now? A review of existing meta‑analyses. Gut Microbes. 2017; 8(6): 521-543. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Cai J, Zhao C, Du Y, Zhang Y, Zhao M, Zhao Q. Comparative efficacy and tolerability of probiotics for antibiotic‑associated diarrhea: Systematic review with network meta‑analysis. United European gastroenterology journal. 2018; 6(2): 169-180. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Shen NT, Maw A, Tmanova LL, Pino A, Ancy K, Crawford CV, et al. Timely Use of Probiotics in Hospitalized Adults Prevents Clostridium difficile Infection: A Systematic Review With Meta‑Regression Analysis. Gastroenterology. 2017; 152(8): 1889-900.e9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. He F, Ouwehand AC, Isolauri E, Hosoda M, Benno Y, Salminen S. Differences in composition and mucosal adhesion of bifidobacteria isolated from healthy adults and healthy seniors. Curr Microbiol. 2001; 43(5): 351-354. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Yaqoob P. Ageing alters the impact of nutrition on immune function. Proc Nutr Soc. 2017; 76(3): 347-351. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Setbo E, Campbell K, O'Cuiv P, Hubbard R. Utility of Probiotics for Maintenance or Improvement of Health Status in Older People - A Scoping Review. J Nutr Health Aging. 2019; 23(4): 364-372. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Rondanelli M, Giacosa A, Faliva MA, Perna S, Allieri F, Castellazzi AM. Review on microbiota and effectiveness of probiotics use in older. World J Clin Cases. 2015; 3(2): 156-162. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Gao R, Zhang X, Huang L, Shen R, Qin H. Gut Microbiota Alteration After Long‑Term Consumption of Probiotics in the Elderly. Probiotics Antimicrob Proteins. 2019; 11(2): 655-666. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Eloe‑Fadrosh EA, Brady A, Crabtree J, Drabek EF, Ma B, Mahurkar A, et al. Functional dynamics of the gut microbiome in elderly people during probiotic consumption. MBio. 2015; 6(2). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Qu H, Zhang Y, Chai H, Gao ZY, Shi DZ. Effects of microbiota‑driven therapy on inflammatory responses in elderly individuals: A systematic review and meta‑analysis. PLoS One. 2019; 14(2) :e0211233. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Lefevre M, Racedo SM, Ripert G, Housez B, Cazaubiel M, Maudet C, et al. Probiotic strain Bacillus subtilis CU1 stimulates immune system of elderly during common infectious disease period: a randomized, double‑blind placebo‑controlled study. Immun Ageing. 2015; 12: 24. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Miller LE, Lehtoranta L, Lehtinen MJ. Short‑term probiotic supplementation enhances cellular immune function in healthy elderly: systematic review and meta‑analysis of controlled studies. Nutr Res. 2019; 64: 1-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Hao Q, Dong BR, Wu T. Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2015(2):CD006895. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Guillemard E, Tondu F, Lacoin F, Schrezenmeir J. Consumption of a fermented dairy product containing the probiotic Lactobacillus casei DN-114001 reduces the duration of respiratory infections in the elderly in a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2010; 103(1): 58-68. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Shinkai S, Toba M, Saito T, Sato I, Tsubouchi M, Taira K, et al. Immunoprotective effects of oral intake of heat‑killed Lactobacillus pentosus strain b240 in elderly adults: a randomised, double‑blind, placebo‑controlled trial. Br J Nutr. 2013; 109(10): 1856-1865. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Zimmermann P, Curtis N. The influence of probiotics on vaccine responses - A systematic review. Vaccine. 2018; 36(2): 207-213. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Lei WT, Shih PC, Liu SJ, Lin CY, Yeh TL. Effect of Probiotics and Prebiotics on Immune Response to Influenza Vaccination in Adults: A Systematic Review and Meta‑Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2017; 9(11). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Boge T, Rémigy M, Vaudaine S, Tanguy J, Bourdet‑Sicard R, van der Werf S. A probiotic fermented dairy drink improves antibody response to influenza vaccination in the elderly in two randomised controlled trials. Vaccine. 2009; 27(41): 5677-5684. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Fonollá J, Gracián C, Maldonado‑Lobón JA, Romero C, Bédmar A, Carrillo JC, et al. Effects of Lactobacillus coryniformis K8 CECT5711 on the immune response to influenza vaccination and the assessment of common respiratory symptoms in elderly subjects: a randomized controlled trial. Eur J Nutr. 2019; 58(1): 83-90. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Bosch M, Méndez M, Pérez M, Farran A, Fuentes MC, Cuñé J. Lactobacillus plantarum CECT7315 and CECT7316 stimulate immunoglobulin production after influenza vaccination in elderly. Nutr Hosp. 2012; 27(2): 504-509. Přejít na PubMed...
  36. Ai R, Wei J, Ma D, Jiang L, Dan H, Zhou Y, et al. A meta‑analysis of randomized trials assessing the effects of probiotic preparations on oral candidiasis in the elderly. Arch Oral Biol. 2017; 83: 187-192. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Xie C, Li J, Wang K, Li Q, Chen D. Probiotics for the prevention of antibiotic‑associated diarrhoea in older patients: a systematic review. Travel Med Infect, DiS. 2015; 13(2): 128-134. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Goldenberg JZ, Yap C, Lytvyn L, Lo CK, Beardsley J, Mertz D, et al. Probiotics for the prevention of Clostridium difficile‑associated diarrhea in adults and children. Cochrane Database Syst Rev. 2017; 12: CD006095. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Allen SJ, Wareham K, Wang D, Bradley C, Hutchings H, Harris W, et al. Lactobacilli and bifidobacteria in the prevention of antibiotic‑associated diarrhoea and Clostridium difficile diarrhoea in older inpatients (PLACIDE): a randomised, double‑blind, placebo‑controlled, multicentre trial. Lancet 2013; 382(9900): 1249-1257. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Kuntz JL, Smith DH, Petrik AF, Yang X, Thorp ML, Barton T, et al. Predicting the Risk of Clostridium difficile Infection upon Admission: A Score to Identify Patients for Antimicrobial Stewardship Efforts. Perm J. 2016; 20(1): 20-25. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Martínez‑Martínez MI, Calabuig‑Tolsá R, Cauli O. The effect of probiotics as a treatment for constipation in elderly people: A systematic review. Arch Gerontol Geriatr. 2017; 71: 142-149. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Lei M, Hua LM, Wang DW. The effect of probiotic treatment on elderly patients with distal radius fracture: a prospective double‑blind, placebo‑controlled randomised clinical trial. Benef Microbes. 2016; 7(5): 631-637. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Nilsson AG, Sundh D, Bäckhed F, Lorentzon M. Lactobacillus reuteri reduces bone loss in older women with low bone mineral density: a randomized, placebo‑controlled, double‑blind, clinical trial. J Intern Med. 2018; 284(3): 307-317. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Akbari E, Asemi Z, Daneshvar Kakhaki R, Bahmani F, Kouchaki E, Tamtaji OR, et al. Effect of Probiotic Supplementation on Cognitive Function and Metabolic Status in Alzheimer's Disease: A Randomized, Double‑Blind and Controlled Trial. Front Aging Neurosci. 2016; 8: 256. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. Agahi A, Hamidi GA, Daneshvar R, Hamdieh M, Soheili M, Alinaghipour A, et al. Does Severity of Alzheimer's Disease Contribute to Its Responsiveness to Modifying Gut Microbiota? A Double Blind Clinical Trial. Front Neurol. 2018; 9: 662. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Tamtaji OR, Taghizadeh M, Daneshvar Kakhaki R, Kouchaki E, Bahmani F, Borzabadi S, et al. Clinical and metabolic response to probiotic administration in people with Parkinson's disease: A randomized, double‑blind, placebo‑controlled trial. Clin Nutr. 2019; 38(3): 1031-1035. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Valentini L, Pinto A, Bourdel‑Marchasson I, Ostan R, Brigidi P, Turroni S, et al. Impact of personalized diet and probiotic supplementation on inflammation, nutritional parameters and intestinal microbiota - The "RISTOMED project": Randomized controlled trial in healthy older people. Clin Nutr. 2015; 34(4): 593-602. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  48. Hata Y, Yamamoto M, Ohni M, Nakajima K, Nakamura Y, Takano T. A placebo‑controlled study of the effect of sour milk on blood pressure in hypertensive subjects. Am J Clin Nutr. 1996; 64(5): 767-771. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  49. Aoyagi Y, Park S, Matsubara S, Honda Y, Amamoto R, Kushiro A, et al. Habitual intake of fermented milk products containing Lactobacillus casei strain Shirota and a reduced risk of hypertension in older people. Benef Microbes. 2017; 8(1): 23-29. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.