Med. Pro Praxi 2006; 3: 118-123
V přehledném článku jsou zdůrazněny základní změny gastrointestinálního traktu ve stáří – změny dentice, dutiny ústní, dalších etáží trávicího traktu, dále nejčastější režimové odchylky a sociální vlivy, které mohou mít vliv na stav výživy starších nemocných. Pozornost je věnována roli jednotlivých složek potravy, vitaminů, minerálů a mikronutrientů a také jednomu ze zásadních vlivů na celkový stav starších nemocných – hydrataci. Ve druhé – empirické části jsou publikovány výsledky studie provedené na 200 členném souboru geriatrických pacientů průměrného věku 74 let, jejichž kognitivní funkce dovolovaly absolvovat řízený rozhovor. V první části studie byly pomocí řízeného rozhovoru zjištěny vědomosti o stravování a stravovacích zvyklostech seniorů, na základě výsledků řízených rozhovorů byl vypracován edukační materiál, který byl doručen respondentům řízeného rozhovoru. Po dvou měsících byl týmž nemocným rozeslán stejný dotazník a jejich odpovědi porovnány s výsledky řízeného rozhovoru. Na druhý dotazník odpovědělo 136, tj. 68 % respondentů, ke zpracování bylo možno využít 116, tj. 85 % dotazníků. Ovlivnění edukační brožurou přiznává 68 respondentů, tedy 59 % těch, kteří odpověděli. Respondenti připouští změnu ve výběru stravy, v příjmu tekutin, ve výběru tuků a ve svém náhledu na vlastní nadváhu. Nejvýraznější změna byla zachycena ve vztahu ke konzumaci ryb – v řízeném rozhovoru se označilo za nekonzumenty ryb 24 % respondentů, zatímco po přečtení edukačního materiálu uvedlo, že nejí ryby, pouze 9 % respondentů.
Published: August 1, 2006 Show citation
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to PubMed...